
Bu sorunun ne sıklıkta ortaya çıktığı göz önüne alındığında, çeliğin kalitesini belirlemek için kullanılan prosedürleri tartışmaktan başka seçeneğimiz yok. Erişilebilir birçok farklı türde metal vardır ve her biri farklı bir kalite standartları grubuna göre derecelendirilir. Belirli bir çeliğin belirli bir uygulama için kullanılıp kullanılamayacağının nasıl belirleneceğinin anlaşılması üretim sürecinin önemli bir yönü olabilir.

Belirlemek için çelik testi
Çelik, imalat endüstrisinde çok önemli bir bileşendir ve geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Geniş bir sıcaklık aralığına dayanabilir ve çok çeşitli farklı şekillerde kalıplanabilir. Alet veya ekipman yaparken veya satın alırken hangi tür çeliğin en iyi sonuçları sağlayacağına dair bilgi sahibi olmak faydalıdır, çünkü bu bilgi karar vermeye yardımcı olabilir.
düzeyini belirlemek için çeliğin içerdiği kalite, çeşitli yöntemler kullanılarak incelenir. En yaygın yöntemlerden biri, nesnenin sertliğini ölçmektir. Bir sertlik ölçer kullanarak, bu yöntem incelenmekte olan numunenin bağıl sertliğini belirler.
Dikkate alınması gereken sertlik değeri testi de vardır. Bu yöntemin bir parçası olarak belirli bir alet kullanılarak bir metal parçasına bu desen basılır. Ne kadar deforme olursa, o kadar dayanıklı hale gelir. Bir malzemenin sertlik derecesi, ölçü uzunluğunun yüzdesi olarak ifade edilebilir. Bu ölçüm kullanılarak farklı tedavi seçeneklerinin karşılaştırılması yapılabilir.
Ek testler, süneklik testinin yanı sıra korozyon testini içerir. Bu testler, çeşitli ağırlıklar altında malzemelerin performansını değerlendirmek ve gerçek dünyayı temsil eden koşullarda nasıl tepki verdiklerini incelemek için tasarlanmıştır.
Dikkate alınması gereken birkaç şey daha var Bu testlere ek olarak dikkate alınması gereken Bu iş kolunda yerinde denetimler oldukça sık gerçekleştirilir. Bununla birlikte, kesin olarak kabul edilmezler. Çeliğin dayanıklılığı ve çevre etkilerine karşı direnci hakkında size makul bir fikir verebilirler.
Çeliğinizin kalitesinin yüksek olup olmadığından emin olmak istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu onu bazı sıkı testlerden geçirmektir. Çeliğin test edilmesinde uzmanlaşmış tanınmış bir laboratuvardan yararlanın. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, seçtiğiniz malzemenin herhangi bir zararlı kirletici içermediğinden emin olmanız gerekir. Bunun bir sonucu olarak boyutlarınız büyük ölçüde kapalı olabilir.
Çeliğin mikro yapısı, büyüklükleri değişen ve kimyasal içerikleri de dalgalanan tanelerden oluşur. Bir alaşımın faz dağılımı, aşağıdakiler için bir program kullanılarak belirlenebilir: analiz ederek metalurjik testler tanenin türü ve tanenin numune içindeki yeri.
Yapmanız gereken en son şey değirmen testi raporunu gözden geçirmektir. Bu çalışmada ilacın kimyası, kökenleri ve diğer önemli verileri ele alınacaktır. Bu belge bir müşteri tarafından talep edilebilir ve bir kalite güvence raporu ile desteklenmesi gerekir.
Çelik Kalitesi belirleme
Projeniz için doğru çelik türünü ararken, malzemenin kalite seviyesini belirlemek için yapılabilecek birçok testi araştırmak çok önemlidir. Her bir test prosedürünün yararlarına ve sakıncalarına aşina iseniz, daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.
Sertlik ve mukavemet bir metal parçasının ne kadar uzun olacağına karar veren birincil faktörler sürecek ve ne kadar iyi çalışacak. Bir malzemenin sünekliği, aşınma direncine ek olarak bu testlerle belirlenebilir ve bunun tersi de geçerlidir. Gerekli sertlik testini yaptırırsanız, projenize uygun çeliğin kullanıldığından emin olabilirsiniz.
Çeliğin çekme mukavemetini değerlendirirken kullanılan başlıca iki prosedür vardır. Bir malzemenin gerilme mukavemeti, ölçü birimi olarak pound/inç kare (lbs/in) olarak ifade edilir. Düşük çekme mukavemetine sahip bir malzeme daha kırılgandır, yani gerilim altında parçalanma olasılığı daha yüksektir. Tersine, daha yüksek çekme değerleri, malzemenin rijit olduğundan daha sünek olduğunu gösterir.
Uzama, genellikle en yaygın metrik olan çekme mukavemetine ek olarak sünekliğin tamamlayıcı bir ölçüsü olarak kullanılır. Buna ek olaraklaminasyonları bulmak için kullanılabilir, çelikte bulunabilen bir tür kusur.
Çelikte bulunan karbon miktarı, çeliğin kırılgan olup olmadığını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Zamanla eskimeyecek malzemeleri kullanmaktan kaçınmanız için, sağlam bir anlayışa sahip olmak önemlidir malzemede bulunan karbon yüzdesidir.
Çelikte bulunan karbon miktarını ölçmek için birkaç farklı yaklaşım vardır. Bir metalin özelliklerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi için, ilgili ekipmanın doğru kullanımı konusunda talimat almanız gerekecektir. Örneğin, sert metalleri ölçmek için bir elmas uç gerektiren komparatör ölçeri kalibre edebilmeniz gerekir.
Bir kırılma testinin kullanılması, tespit etmek için kullanılabilecek başka bir yoldur. çeliğin sertlik seviyesi. İstenilen şekle kesmek için oksiasetilenden yapılmış bir alev veya bir makine kullanılabilir.
Eğe testi, çeliğin sertlik seviyesini belirlemek için kullanılan eski bir yöntemdir. olarak değil bire bir aynı diğer olarak testlerancak incelenen maddeye bağlı olarak oldukça yumuşaktan cam sertliğine kadar değişen sonuçlar verebilir.

Çelik, çok çeşitli arzu edilen özelliklere sahiptir. Bu özellikler, çeliğin ne kadar sert olduğundan ne kadar kolay şekillendirilebileceğine kadar değişir. Çok çeşitli aletlerde ve hatta bazı yaygın ev aletlerinde bulunabilen bir metal türüdür. En yaygın çelik türleri, yüksek karbon içeriğine, düşük karbon içeriğine ve alaşım elementlerine sahip olanlardır. Projenizin gerekliliklerini yerine getirmek için uygun malzemeyi seçmeniz gerekecektir.
Dört ana çelik sınıfı vardır, bunlar orta, yüksek, düşük ve alaşım olarak adlandırılır. Sertleşen bir bileşen olan karbon, dört türün her birinde değişen konsantrasyonlarda bulunur. Yüksek karbonlu çelik en dayanıklı malzeme olacak, ancak aynı zamanda en düşük işlenebilirliğe sahip olacak. Paslanmaz çelik, genellikle mutfak aletleri yapımında kullanılan bir çelik türüdür.
Çeliğe alaşımların eklenmesi, ona korozyona karşı artan direnç ve sertleşme kapasitesi gibi yeni özellikler kazandırabilir. Buna ek olarak, çeliğin ısıl işlem özelliklerini iyileştirme potansiyeline sahiptirler. Darbelere dayanma ve temiz kesimler yapma konusunda onlara avantaj sağlayan çok güçlü metallerden yapılmış olmaları mümkündür. Elektrik kablolarında kullanım ve endüstriyel ortamlarda ısı eşanjörü olarak kullanım dahil olmak üzere çeşitli potansiyel kullanımlara sahiptirler.
Hem tıp endüstrisi hem de mutfak, paslanmaz çelik ürünlerden önemli ölçüde yararlanmaktadır. Krom ve kobalt bu maddeyi oluşturan elementlerdir. Manganez ve silikon, çelikten bulunabilen diğer elementlerdir. Paslanmaz çelik, korozyona ve çizilmelere karşı dayanıklı olmasının yanı sıra, aynı zamanda yüksek seviyelerde ısıtıldığında bile şeklini korur.
Çeliğin yapısında bu bileşenlerin yanı sıra krom, molibden ve kükürt de bulunur. Bunlar, hem kırılganlığını hem de işlenebilirliğini arttırmak için çelikle karıştırılır. Molibden, malzemeyi güçlendirdiği ve korozyona karşı daha dirençli hale getirdiği için özellikle kullanışlı bir elementtir.
Ek olarak, alaşımlar çeliğin kaynaklanabilirliğini geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, malzemenin hem kaynaklanabilirliği hem de gerilime karşı direnci etkilenir.
Amerikan Test ve Malzeme Derneği (ASTM), çelik (ASTM) spesifikasyonlarını yayınlar. Alaşım elementlerinin varlığını belirtmek için üç basamaklı bir sayı kullanılırken, kuruluşun sınıflandırma sistemindeki ana bileşeni tanımlamak için dört basamaklı bir kod kullanılır.
Derecelendirme sisteminin ülkeden ülkeye değişmesi mümkündür. Örneğin SAE derecelendirme sistemi, dört haneli çelik numaraları ve üç haneli paslanmaz çelik kodları kullanır.

Çelik Kaliteleri
Her biri farklı bir endüstride kullanım alanı bulan dört temel çelik türü vardır. Her çeşidin fiziksel ve kimyasal özellikleri benzersizdir ve bu farklılıkların bitmiş ürünün ne kadar iyi işlev gördüğü üzerinde etkisi olabilir. Bir malzemenin sertlik seviyesini belirlemek mümkün olsa bile, proje için bir seçim yapmadan önce her kalitenin özelliklerini bilmek son derece önemlidir.
American Society for Testing and Materials (ASTM) tarafından çeliğin tanımlanması ve sınıflandırılması için standartlaştırılmış bir yöntem geliştirilmiştir. Çeliğin kavramsal karbon içeriğini belirtmek için organizasyon bir dizi rakam kullanır. Hangi derinlik çeliğin sertleşeceği, kalitenin sonuna eklenen “H” harfi ile kalite tarafından belirtilir..
Temel martensitik kalite ısıl işleme tabi tutulabilir ve işlenebilirliği geliştirmek için fosfor ve nikel eklenir. Manyetik olmasının yanı sıra, bu çeşit, yüksek güç ve kullanım ömrüne sahip olması gereken bileşenler için idealdir. Yüksek gerilimli bileşenlerin yapımı da dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda kullanılır.
Martensitik Paslanmaz Çelik Sınıfı: Bu paslanmaz çelik sınıfı, korozyon direncinin artmasına katkıda bulunan daha yüksek bir krom içeriğine sahiptir. Perçinleme için zımbalar ve aletler de genellikle bu malzemeden yapılır. Ayrıca cerrahi ekipman için harika bir çözüm. Bu kalite aynı zamanda gemi teknelerinin inşası ve buhar türbinlerinin kanatları gibi başka amaçlar için de kullanılır.
Bu özel çelik türü manyetik özellikler sergiler ve oksidasyona karşı dirençlidir. Buna ek olarak, stres korozyon çatlağına karşı yüksek düzeyde bir dirence sahiptirler. Otomobil endüstrisindeki ve kozmetik endüstrisindeki uygulamalar bunları sıklıkla kullanır. Bunun yanında dubleks sınıflarda da alabilirsiniz. Östenitik ve ferritik bileşenleri birleştirir, bu da hem malzemenin mukavemetinde hem de korozyona karşı direncinde bir gelişme ile sonuçlanır. Bu kaliteler, talep üzerine ve özel sipariş üzerine değirmenlerden temin edilebilir.
Bu çelik, şekillendirme kalıpları, boş kalıplar ve diğer temel alet ve kalıp kullanımları dahil olmak üzere çeşitli kalıp uygulamalarında kullanım için mükemmel bir seçimdir. Bu kalite, düşük tavlama sıcaklığına ve aşınmaya karşı iyi bir dirence sahip olduğundan normal üretim için mükemmeldir.
Bu A2 takım çeliği kalitesi, hem işlenebilirlik hem de boyut kararlılığı açısından O1’den üstündür. Kalıplar, zımbalar, mandreller, mastarlar ve merdaneler, bunlardan yararlanarak çok şey kazanmaya hazırdır. Buna ek olarak, ekonomik üretim için ideal bir malzemedir.
80.000 Minimum Verimli kalite: Bu çelik kalitesi, düşük karbon içeriği ve yüksek manganez içeriğinin yanı sıra iyi kaynak ve şekillendirme özellikleri sunar. Ek olarak, bileşiminde çok az miktarda vanadyum ve kolumbiyum bulunur.